Tartufo di Pizzo pochodzi z miasta Pizzo w Kalabrii. Tartufo oznacza po włosku truflę - i to właśnie zainspirowało kształt i prezentację tego lodowego deseru. Nie jest to jednak trufla z lasu, ale mistrzowsko przygotowana lodowa kulka wypełniona płynnym sercem z czekolady lub kremu z orzechów laskowych i pokryta polewą.lub kremem z orzechów laskowych i pokryta proszkiem kakaowym lub startą czekoladą.
Tartufo di Pizzo najczęściej składa się z połączenia lodów czekoladowych i orzechowych z płynnym nadzieniem czekoladowym w środku. Tartufo di Pizzo podawane jest w postaci jednej większej kulki - czasami z lekką posypką z cukru lub kakao na wierzchu - i serwowane na talerzu, bez żadnych innych dodatków. Jego bogaty smak i konsystencja wyróżniają się jeszcze bardziej.
Historia zrodzona z przypadku
Tartufo di Pizzo powstało w 1952 roku w mieście Pizzo przez przypadek. W tamtym czasie jeden z cukierników w cukierni Dante na głównym placu nie miał wystarczającej ilości foremek do tradycyjnego ciasta. więc po prostu połączył w dłoni dwa różne smaki lodów, wypełnił je kremem czekoladowym i obtoczył w kakao. Goście byli zachwyceni - i tak narodził się nowy deser.
Od tego czasu Pizzo jest dumnym strażnikiem tej słodkiej tradycji. Tutejsze lodziarnie bacznie przyglądają się produkcji Tartufo, a oryginalna receptura chroniona jest znakiem IGP (Indicazione Geografica Protetta), który gwarantuje nie tylko pochodzenie, ale i jakość deseru.
Gdzie wybrać się na prawdziwe Tartufo?
Jeśli kiedykolwiek znajdziesz się w Pizzo, nie powinieneś przegapić wizyty w słynnym Barze Dante lub równie słynnym Barze Ercole, gdzie Tartufo jest przygotowywane zgodnie z oryginalną recepturą. Deser smakuje tu inaczej niż gdziekolwiek indziej - nie tylko dzięki świeżym składnikom, ale także dzięki atmosferze historycznego miasteczka z widokiem na Morze Tyrreńskie.
ta pyszna lodowa "trufla" jest obecnie jednym z symboli Kalabrii i istotną częścią jej kultury gastronomicznej. Jeśli planujesz podróż na południe Włoch, nie wahaj się - jeden Tartufo nie wystarczy.