Ile osób 2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie
  • Typ zakwaterowania
  • Wyposażenie
  • Zajęcia
  • 0 m

    3 000 m

    Inne opcje
Kiedy mówisz "Tartufo", koneserzy lodów natychmiast zwracają na to uwagę. A jeśli dodać do tego "di Pizzo", staje się jasne, że mamy do czynienia z jednym z najsłynniejszych mrożonych deserów w całych Włoszech.

Tartufo di Pizzo pochodzi z miasta Pizzo w Kalabrii. Tartufo oznacza po włosku truflę - i to właśnie zainspirowało kształt i prezentację tego lodowego deseru. Nie jest to jednak trufla z lasu, ale mistrzowsko przygotowana lodowa kulka wypełniona płynnym sercem z czekolady lub kremu z orzechów laskowych i pokryta polewą.lub kremem z orzechów laskowych i pokryta proszkiem kakaowym lub startą czekoladą.

 

Tartufo di Pizzo najczęściej składa się z połączenia lodów czekoladowych i orzechowych z płynnym nadzieniem czekoladowym w środku. Tartufo di Pizzo podawane jest w postaci jednej większej kulki - czasami z lekką posypką z cukru lub kakao na wierzchu - i serwowane na talerzu, bez żadnych innych dodatków. Jego bogaty smak i konsystencja wyróżniają się jeszcze bardziej.

Tartuffo di Pizzo

Przygotowanie Tartuffo di Pizzo

Historia zrodzona z przypadku

Tartufo di Pizzo powstało w 1952 roku w mieście Pizzo przez przypadek. W tamtym czasie jeden z cukierników w cukierni Dante na głównym placu nie miał wystarczającej ilości foremek do tradycyjnego ciasta. więc po prostu połączył w dłoni dwa różne smaki lodów, wypełnił je kremem czekoladowym i obtoczył w kakao. Goście byli zachwyceni - i tak narodził się nowy deser.

 

Od tego czasu Pizzo jest dumnym strażnikiem tej słodkiej tradycji. Tutejsze lodziarnie bacznie przyglądają się produkcji Tartufo, a oryginalna receptura chroniona jest znakiem IGP (Indicazione Geografica Protetta), który gwarantuje nie tylko pochodzenie, ale i jakość deseru.

Tartuffo di Pizzo

Tartuffo di Pizzo

Gdzie wybrać się na prawdziwe Tartufo?

Jeśli kiedykolwiek znajdziesz się w Pizzo, nie powinieneś przegapić wizyty w słynnym Barze Dante lub równie słynnym Barze Ercole, gdzie Tartufo jest przygotowywane zgodnie z oryginalną recepturą. Deser smakuje tu inaczej niż gdziekolwiek indziej - nie tylko dzięki świeżym składnikom, ale także dzięki atmosferze historycznego miasteczka z widokiem na Morze Tyrreńskie.

 

ta pyszna lodowa "trufla" jest obecnie jednym z symboli Kalabrii i istotną częścią jej kultury gastronomicznej. Jeśli planujesz podróż na południe Włoch, nie wahaj się - jeden Tartufo nie wystarczy.