Wyspa Sardynia leży na Morzu Śródziemnym, na południowy zachód od kontynentalnej części Włoch. Wschodnia część wybrzeża skąpana jest w Morzu Tyrreńskim. Po Sycylii jest to druga co do wielkości wyspa we Włoszech. Powierzchnia wyspy wynosi około 24 090 km². Sardynia jest również znana jako "Szmaragdowa Wyspa", ponieważ woda morska jest krystalicznie czysta. Linia brzegowa jest w większości nierówna i składa się ze skał, a także wielu piaszczystych i kamienistych plaż. Najpopularniejsze plaże to te w rejonie Costa Smeralda (Szmaragdowa Plaża) w północno-wschodniej części wyspy. Costa Smeralda jest jednym z najbardziej ekskluzywnych odcinków wybrzeża nie tylko na Sardynii, ale w całych Włoszech. Piękne plaże Sardynii z turkusową wodą, dzikie klify, wysokie góry przyciągają co roku wielu turystów. Sardynia jest idealna dla miłośników nurkowania i żeglarstwa.
Językiem urzędowym jest włoski. Istnieją również inne języki i dialekty romańskie: sassariański, gallo-romański (dialekt korsykański), tabarski (dialekt liguryjski) i algierski (z okolic Alghero, dialekt kataloński).
SEADA / SEBADAS - smażone ciastka serowe z miodem
PANNE CARASAU - cienki chleb; podstawowe składniki to drożdże, sól, woda i semolina z pszenicy durum.
CANESTRATO - twardy ser wytwarzany z mleka krowiego zmieszanego z mlekiem owczym lub kozim; termin canestrato odnosi się do trzcinowych koszy używanych do produkcji i przechowywania sera.
PECORINO - ser wytwarzany z mleka owczego; smak sera jest słony, mocno pikantny
CASU MARZU, "gnijący ser" - ser celowo zainfekowany larwami much; ser jest spożywany z żywymi larwami.
MIRTO - słodko-gorzki likier wytwarzany z mirtu.