Wygląd
Zwróć uwagę na kolor surowego ciasta. Musi mieć ładny bursztynowożółty kolor, odcień różni się w zależności od gatunku, ale nie ma dużej różnicy między jednym a drugim. Bardzo ciemne ciasto lub takie, które nawet zmienia kolor na pomarańczowy, jest wynikiem niewłaściwego suszenia, a tym samym nadmiernego uwalniania skrobi. Suszenie jest niezbędnym procesem, w którym ciasto jest wystawione na działanie wentylacji i temperatury od 60°C do 120°C w celu utraty wody.
Należy również zwrócić uwagę na wszelkie białe lub ciemne plamy: te pierwsze są spowodowane niewystarczającą wilgotnością semoliny, a drugie są wynikiem słabego usuwania fragmentów otrębów podczas mielenia. Kolor makaronu dobrej jakości powinien być zasadniczo jednorodny.
Woda po ugotowaniu makaronu
Jeśli wydaje się lekko mętna, prawie przezroczysta, oznacza to, że makaron stracił niewiele skrobi i dobrze się trzyma - jest zatem dobrej jakości.
Czas gotowania
Im dłużej makaron jest gotowany, tym niższa jest jego jakość.
Po ugotowaniu
Po odcedzeniu makaronu przyjrzyj mu się uważnie: ile kawałków jest połamanych, a ile sklejonych? Jeśli produkt jest dobrej jakości, problem ten nie powinien w ogóle wystąpić. Należy jednak uważać, aby postępować zgodnie z instrukcjami gotowania na opakowaniu. Wszyscy Włosi zgadzają się co do tego, że makaron powinien być zanurzony w dużej ilości mocno osolonej wody, aby go ugotować, w pierwszych chwilach gotowania.w pierwszych chwilach gotowania należy go powoli mieszać, a następnie odcedzić al dente lub nawet wcześniej, jeśli zamierzamy wymieszać go z sosem.