Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności.

Ustawienia Akceptuj wszystkie

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Słynąca z wulkanicznego krajobrazu, historii i gastronomii Sycylia jest również domem dla jednego z największych darów natury - krwistych pomarańczy.

Czym są krwiste pomarańcze?

Krwawe pomarańcze (po włosku arance rosse) zawdzięczają swoją nazwę głęboko czerwonemu miąższowi, którego kolor może wahać się od delikatnego różu do głębokiego rubinu. Ten charakterystyczny kolor pochodzi od naturalnych pigmentów zwanych antocyjanami, które powszechnie występują w jagodach, ale są rzadkością w owocach cytrusowych. Antocyjany nie tylko nadają pomarańczom ich kolor, ale także zapewniają silne właściwości przeciwutleniające.

Dlaczego Sycylia?

Krwawe pomarańcze najlepiej rosną w specyficznych warunkach, jakie oferuje Sycylia. Wulkaniczna gleba wokół Etny jest bogata w minerały, które poprawiają smak owoców, a naprzemienne występowanie ciepłych dni i chłodnych nocy w zimie jest kluczem do produkcji antocyjanów.

Główne odmiany

  1. Tarocco - najdelikatniejsza i najsłodsza odmiana z lekkim czerwonym odcieniem. Często uważana za najsmaczniejszą.
  2. Moro - ma najbardziej intensywny czerwony kolor i mocny, lekko gorzki smak.
  3. Sanguinello - późna odmiana o bogatym, zrównoważonym smaku i intensywnym czerwonym kolorze.

Pomeranč

Sycylijska czerwona pomarańcza

Zastosowanie w kuchni

Krwawe pomarańcze są niezastąpione w kuchni sycylijskiej. Są podstawą orzeźwiających soków, marmolad lub deserów, takich jak słynna granita (mrożony sorbet z soku owocowego). W sałatkach często łączy się je z koprem włoskim, oliwą z oliwek i czarnymi oliwkami, tworząc typowe sycylijskie danie. sok z krwistych pomarańczy dodawany jest również do sosów do ryb lub drobiu, a ich skórka jest często używana do aromatyzowania słodyczy.

Korzyści zdrowotne

Krwawe pomarańcze są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają wysoki poziom witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika. Dzięki antocyjanom pomagają zwalczać stany zapalne i wolne rodniki, co czyni je doskonałym naturalnym lekarstwem na wzmocnienie odporności i zapobieganie chorobom.

 

Sycylia jest niezwykle dumna ze swoich krwistych pomarańczy. Każdego roku odbywają się festiwale poświęcone tym owocom cytrusowym, na przykład w mieście Palagonia. Jeśli kiedykolwiek będziesz miał okazję spróbować ich na Sycylii, upewnij się, że to zrobisz!