Jeśli chcesz wybrać się na wycieczkę do Toskanii, zatrzymaj się we Florencji i oprócz zabytków, takich jak Santa Maria Novella, Ponte Vecchio i katedra miejska, nie przegap tradycyjnych potraw. Florencja to miasto pełne sztuki, przyjaznych ludzi, malowniczych widoków i przede wszystkim mnóstwa dobrego jedzenia!
Lampredotto
Jedno z najważniejszych dań florenckiej i toskańskiej tradycji. Lampredotto to pyszne połączenie chleba i mięsa (a dokładniej "abomaso", jednego z czterech żołądków bydła), któremu towarzyszy zielony sos z pomidorów, cebuli, selera i pietruszki.
Ribollita
Inne dania tradycyjnej kuchni toskańskiej obejmują jedną szczególną zupę: ribollita. Jej przepis można znaleźć nawet w kilku średniowiecznych książkach kucharskich! Jest to danie, które przetrwało wieki bez większych zmian. Ribollita to zupa warzywna, która jest "rozgotowana", a dzięki umiejętnemu mieszaniu składników nabiera nowych smaków. Jakość składników jest oczywiście niezbędna: dobra oliwa, pomidory, sól, cebula, a przede wszystkim dobrej jakości fasola.
Fiorentina
Tutaj dochodzimy do jednego z "najgorętszych" dań toskańskiej i florenckiej tradycji: królowej steków. Fiorentina, otrzymywana z udźca wołowego Chianina, to stek ważący od 1,3 do 1,7 kg. Dobry stek fiorentina musi być podawany jako krwisty. Gotuje się go na rozżarzonych węglach przez trzy do czterech minut. Dłuższe gotowanie grozi utratą pysznych soków. Zgodnie z tradycją, surowo zabrania się dodawania jakichkolwiek przypraw.