Wielkanoc jest najważniejszym świętem we Włoszech, szczególnie obchodzonym przez kościół katolicki. W kościołach odbywają się nabożeństwa, a na ulicach wielu miast możecie spotkać procesje religijne z figurą Jezusa i Matki Boskiej. Do najciekawszych z nich należy procesja 2000 zakonników w sycyjiskim miasteczku Enna, która ma miejsce w Wielki Piątek. Ponad dwieście kilometrów na zachód od Enny, w Trapani, mają miejsce najdłuższe misteria Męki Pańskiej we Włoszech. Trwają one blisko 16 godzin, a czasami nawet całą dobę!
Wielkanoc we Włoszech to okres pielęgnowania bardzo ciekawych tradycji pochodzących sprzed kilkustet lat. Niezywkle widowiskowy zwyczaj ma miejsce w niedzielę Wielkanocną we Florencji. Mowa tu o Scoppio del Carro, kiedy na oczach wielu tysięcy mieszkańców i turystów jest podpalany wóz wypełniony fajerwerkami. W miasteczku Panicale w Umbrii w Poniedziałek wielkanocny odbywają się zawody w toczeniu sera Ruzzola – tzw. Ruzzolone.
O tym jak Włosi spędzają święta mówi jedno porzekadło: „Natale con i suoi, Pasqua con chi vuoi” co oznacza, że Boże Narodzenie to czas spędzany z rodziną, podczas gdy Wielkanoc spędzamy z tymi, których lubimy.
Jest w tym trochę prawdy. Niedziela Wielkanocna – Pasqua, jest tradycyjnie spędzana w gronie bliskiej rodziny. Nieco inaczej wygląda Pasquetta – Poniedziałek Wielkanocny. Dla Włochów jest to okazja aby uciec od miejskiego zgiełku i wyjechać ze znajomymi na wycieczkę lub piknik za miasto.
Włoskie święta nie mogą się obejść bez tradycyjnych smakołyków. Symbolem włoskiego, świątecznego stołu jest grillowany baranek (abbacchio) lub jagnię (agnello). W zależności od rejonu Włoch, na stole możemy zobaczyć zupę – Minestra di Pasqua, słodki chleb z bakaliami – Gubana lub Cambellone oraz smażonych karczochów z ziemniakami – Carciofi e patate soffritti. Na stole nie brakuje marcepanowego baranka, czekoladowych jajek skrywających w sobie nagrodę i słynnego ciasta w kształcie gołębicy – Colomba di Pasqua.
MB