Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności.

Ustawienia Akceptuj wszystkie

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Jestem pewien, że podczas wakacji we Włoszech zauważyłeś metalowe dzbanki do kawy, zarówno w swoim mieszkaniu, jak i w lokalnych sklepach. Włosi nie wyobrażają sobie dnia bez kawy, dlatego tradycyjny ekspres do kawy Moka jest powszechnym wyposażeniem nawet 90% włoskich gospodarstw domowych. Jej przygotowanie nie jest trudne i można to zrobić bez najmniejszych problemów!

Wlej wodę do dolnego pojemnika do poziomu zaworu na zewnątrz. Napełnij lejek w środku (ma drobne sitko na dole) średnio zmieloną kawą, ale w żadnym wypadku nie wyciskaj! Przykręć górny pojemnik (również z drobnym sitkiem na dole) i mocno dokręć, aby oba pojemniki ściśle przylegały do lejka.
Umieść przygotowany czajniczek na małym ogniu. Po kilku minutach w dolnym naczyniu zacznie wytwarzać się para, która będzie przepychać wrzącą wodę przez lejek do kawy do górnej części. Nie czekaj, aż cała woda spłynie z dolnego naczynia do górnego i odstaw czajnik na bok tuż przed zakończeniem gotowania.

Zawór bezpieczeństwa znajdujący się z boku dolnego pojemnika ma na celu zapobieganie nadciśnieniu w przypadku zablokowania przepływu pary (np. w przypadku zatkania filtra przez zbyt drobno zmieloną lub zapakowaną kawę).