Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności.

Ustawienia Akceptuj wszystkie

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Najpopularniejszym i z pewnością najbardziej ulubionym włoskim deserem jest Tiramisu. Oczywiście najlepsze tiramisu znajdziecie we Włoszech, ale można go przygotować samemu.  
Podstawą deseru są długie biszkopty (znawcy polecają tzw. savoiardi), czarna kawa, likier Amaretto, świeże jajka, cukier, kakao, a przede wszystkim kremowy ser mascarpone.
 

 

Przepis na oryginalne włoskie Tiramisu:

  1. 1 opakowanie długich biszkoptów 
  2. 500 g Mascarpone
  3. 5 łyżek cukru
  4. 5 jajek 
  5. 0,5 dcl włoskiego likieru Amaretto
  6. 1 filiżanka mocnej czarnej kawy 
  7. kakao do posypania (można zastąpić startą gorzką czekoladą) 
 
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich mascarpone a następnie stopniowo wmieszać pianę. 
Spód przygotowanej formy wyłożyć warstwą biszkoptów namoczonych w kawie z dodatkiem Amaretto. Na biszkopty nałożyć połowę masy, a na nią znów warstwę biszkoptów i resztę masy. Całość posypać kakao.  
Tiramisu odstawiamy przynajmniej na dwie godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).