Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności.

Ustawienia Akceptuj wszystkie

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Grappa to typowy włoski bimber wytwarzany w procesie destylacji z wina lub wytłoków winogronowych (stałych pozostałości po tłoczeniu wina - skórek, pestek, wytłoków), który zawiera 37,5-60% alkoholu. Jego smak może się nieznacznie różnić od czasu do czasu, w zależności, podobnie jak w przypadku wina, od odmiany, lokalizacji i temperatury, w której wino dojrzewało.

 

Grappę pije się w większości w normalnym kieliszku do wódki, ale istnieją też specjalnie przygotowane pod degustację grappy. Włosi piją ją najczęsciej do posiłków, można też spotkać espresso z dodatkiem tego alkoholu.