Korzystając z naszej strony, akceptujesz pliki cookies zgodnie z rozporządzeniem o Polityka ochrony prywatności

Ustawienia Akceptuję

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Włoska kawa

Chociaż Włosi nie plasują się w czołówce narodów spożywających najwięcej kawy, to są oni nieodłącznie kojarzeni z tym aromatycznym napojem, a włoski styl picia kawy jest stawiany za wzór. 

Włosi rozpoczynają dzień od filiżanki mocnego espresso, które później w ciągu dnia piją jeszcze kilkakrotnie po posiłku. Oryginalne espresso, będące bazą innych kawowych napojów, to silny napar o pojemności 25-30 ml parzony w ekspresie ciśnieniowym. Powinno się je przyrządzać według ściśle określonych zasad dotyczących ilości kawy, długości parzenia itp., a efektem ma być lekko słodki napar pokryty gęstą pianą (cremą). Dla nas picie kawy jest rytuałem, na który należy poświęcić dłuższą chwilę. Włochom do wypicia kawy wystarczy kilka minut przy barze i 2-3 łyki. Przy okazji warto pamiętać, że cena filiżanki kawy wypitej przy stoliku może być kilkakrotnie wyższa niż ta sama kawa wypita przy barze. Kawę z dodatkiem mleka, która jest najbardziej popularna w innych krajach, pija się we Włoszech tylko do południa.

   

       
Rodzaje kawowych napojów, które można zamówić we włoskich kawiarniach:

Espresso - napar o pojemności 25-30 ml,  

Ristretto - silny napar przygotowywany z tej samej ilości kawy co espresso, ale o mniejszej pojemności - 15-20 ml,

Espresso Doppio - espresso przyrządzane z podwójnej ilości kawy i wody,

Espresso Macchiato - espresso z dodatkiem odrobiny spienionego mleka,

Lungo, caffe grande - tzw. wydłużone espresso, powstaje przez przepuszczenie przez kawę większej ilości wody,

Caffe' Latte - espresso z gorącym mlekiem (może być z odrobiną mlecznej piany), we Włoszech najczęściej podawane do śniadania w dużych filiżankach,

Latte Macchiato - kawa z dużą ilością mleka podawana w szklankach (250 ml), prawidłowo przyrządzona powinna dzielić się na trzy warstwy - mleko, kawę i mleczną pianę,

Cappuccino - napój składający się z 1/3 kawy (jedno espresso), 1/3 mleka i 1/3 mlecznej piany,

Americano - espresso z dodatkiem gorącej wody,

Espresso con panna - espresso z łyżką zimnej bitej śmietany,

Espresso Corretto - typowe espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru,

Espresso Romano - espresso z kawałkiem skórki cytrynowej,

Mocha - espresso z gorącą czekoladą i mlekiem.

Aktualne TOP oferty

Najlepsze oferty na tanie wakacje dla Ciebie.

Co nowego na blogu

Śledź nasz FB, znajdziesz tam najnowsze informacje z Włoch i wskazówki na wakacje