Korzystając z naszej strony, akceptujesz pliki cookies zgodnie z rozporządzeniem o Polityka ochrony prywatności

Ustawienia Akceptuję

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Włoska pizza

Smak prawdziwej włoskiej Margherity

Włoska pizza  będzie chyba pierwszym i natychmiastowym skojarzeniem, które przyjdzie większości osób do głowy na hasło Włochy. Jest to typowe i bardzo popularne danie, obecnie szeroko rozpowszechnione na całym świecie. Są to okrągłe słone placki  z ciasta drożdżowego, najpierw pieczone w piecu, a następnie posmarowane sosem pomidorowym, posypane tartym serem mozzarella, ziołami i innymi dodatkami.

 

Słone drożdżowe placki podobne do pizzy (coś jak dzisiaj focaccia) wypiekali już starożytni Grecy, a później i Rzymianie. Nazwa pizzy najprawdopodobniej wywodzi się ze słów, które oznaczają chleb - pitta lub picea.

 

Pizza o takiej formie, jaką znamy dzisiaj miała powstać w 18. wieku, na południu w Neapolu. W prawdziwej pizzy grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm, a po wypieczeniu w piecu powinna być chrupiąca. Najpopularniejszym, a zarazem najprostszym  rodzajem pizzy jest wyjątkowa i doskonała Margherita - z pomidorami, mozzarellą, bazylią i olejem z oliwek. Podczas wizyty króla Umberto I. i jego żony Małgorzaty Sabaudzkiej w Neapolu pizza tak posmakowała królowej, że na jej cześć została nazwana jej imieniem.

Pizzaiolo kładzie ciasto na pizzę na łopacie

Autentyczna pizza z włoskiej trattorii w Neapolu

Pizzerie można łatwo znaleźć w każdym włoskim kurorcie, z czego prawie wszystkie sprzedają pizzę na wynos - zapakowana w pudełku.

Często pizzę sprzedaje się również w kawałkach, dzięki czemu można spróbować kilka rodzajów na raz. Najłatwiej znaleźć ją na popularnych stojakach.

 

Margherita: sos pomidorowy, mozzarella, olej z oliwek oraz bazylia
Funghi e prosciuto: sos pomidorowy, mozzarella, szynka oraz grzyby
Capricciosa: sos pomidorowy, mozzarella, karczoch, szynka, grzyby oraz oliwki
Quattro stagioni: sos pomidorowy, mozzarella i podzielona na 4 części karczoch, szynka, grzyby oraz oliwki
Diavola: sos pomidorowy, mozzarella oraz pikantna kiełbasa

 Autentyczna włoska pizza w oknie restauracji w Rzymie

Aktualne najlepsze oferty i okazje

Atrakcyjne i przystępne cenowo oferty wakacyjne, które Cię zachwycą.

Co nowego na blogu

Śledź nas na Facebooku i odkrywaj najnowsze informacje z Włoch oraz cenne porady na wakacje.