Słone drożdżowe placki podobne do pizzy (coś jak dzisiaj focaccia) wypiekali już starożytni Grecy, a później i Rzymianie. Nazwa pizzy najprawdopodobniej wywodzi się ze słów, które oznaczają chleb - pitta lub picea.
Pizza o takiej formie, jaką znamy dzisiaj miała powstać w 18. wieku, na południu w Neapolu. W prawdziwej pizzy grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm, a po wypieczeniu w piecu powinna być chrupiąca. Najpopularniejszym, a zarazem najprostszym rodzajem pizzy jest wyjątkowa i doskonała Margherita - z pomidorami, mozzarellą, bazylią i olejem z oliwek. Podczas wizyty króla Umberto I. i jego żony Małgorzaty Sabaudzkiej w Neapolu pizza tak posmakowała królowej, że na jej cześć została nazwana jej imieniem.
Pizzerie można łatwo znaleźć w każdym włoskim kurorcie, z czego prawie wszystkie sprzedają pizzę na wynos - zapakowana w pudełku.
Często pizzę sprzedaje się również w kawałkach, dzięki czemu można spróbować kilka rodzajów na raz. Najłatwiej znaleźć ją na popularnych stojakach.
Margherita: sos pomidorowy, mozzarella, olej z oliwek oraz bazylia
Funghi e prosciuto: sos pomidorowy, mozzarella, szynka oraz grzyby
Capricciosa: sos pomidorowy, mozzarella, karczoch, szynka, grzyby oraz oliwki
Quattro stagioni: sos pomidorowy, mozzarella i podzielona na 4 części karczoch, szynka, grzyby oraz oliwki
Diavola: sos pomidorowy, mozzarella oraz pikantna kiełbasa