Starożytni Grecy, a później Rzymianie wypiekali pikantne placki w stylu pizzy (jak dzisiejsza focaccia), a nazwa prawdopodobnie pochodzi od słów oznaczających chleb - pitta lub picea.
Pizza w swojej obecnej formie wypiekana jest na południu Neapolu od XVIII wieku. Prawdziwa neapolitańska pizza powinna mieć ciasto o grubości maksymalnie 3 mm, pieczone w piecu do uzyskania chrupkości. Najpopularniejsza jest prosta, ale pyszna Margherita - zawiera tylko bazę pomidorową, mozzarellę, odrobinę oliwy z oliwek i bazylię. Ten rodzaj został nazwany na cześć żony króla Umberto I. Pizza została nazwana na cześć Margherity Sabaudzkiej, która bardzo ją polubiła podczas wizyty w Neapolu.
Pizzerie można znaleźć w prawie każdym włoskim kurorcie i prawie wszędzie oferują one możliwość zapakowania pizzy w pudełko na wynos. Często znajdziesz też stoisko z pizzami krojonymi i sprzedawanymi na plasterki, dzięki czemu możesz zjeść kilka rodzajów na raz.
Najpopularniejsze rodzaje pizzy to:
Margherita: spód pomidorowy, mozzarella, oliwa z oliwek i bazylia
Funghi e prosciuto: na bazie pomidorów, mozzarelli, szynki i grzybów
Capricciosa: na bazie pomidorów, mozzarelli, karczochów, szynki, pieczarek i oliwek
Quattro stagioni: baza pomidorowa, mozzarella i karczochy, szynka, pieczarki i oliwki podzielone na 4 części
Diavola: baza pomidorowa, mozzarella i pikantne salami