Kuchnia włoska uważana jest za jedną z najlepszych i najpopularniejszych na świecie. Podstawą większości dań jest makaron - Włochy mają ponad 400 jego odmian, od prostego spaghetti, przez formowane penne lub farfalle, po nadziewane ravioli lub tortellini.
Włosi określają wszystkie makarony wspólnym mianem pasta, przy czym najświeższy i najsmaczniejszy jest pasta fresca. Jest on wytwarzany z mąki semoliny (rodzaj pszenicy durum) i wody, czasami z dodatkiem jajek.
Najbardziej znane w tym kraju jest klasyczne spaghetti, ale długie płaskie makarony - tagliatelle, linguine lub fettuccine - są również bardzo dobre. Te o krótkim kształcie są często używane do penne (krótkie rurki), penne rigate (penne z przegrzebkami), farfalle (motyle lub kokardki) i fusili (wrzeciona). Nie zapominając o makaronach nadziewanych: ravioli lub tortellini, zwykle z nadzieniem z ricotty i szpinaku.
Zupełnie inne są gnocchi, miękkie kluseczki wykonane z ciasta semolinowo-ziemniaczanego i podawane w sosie.
W przeciwieństwie do Włoch, makaron podawany jest jako osobne danie, rzadziej jako dodatek. Gotuje się go al dente, co oznacza, że nie powinien być całkowicie miękki. Najczęściej podawane są z sosami na bazie pomidorów (ragout) lub śmietany, doprawione świeżymi ziołami (bazylia, rozmaryn). świeżymi ziołami (bazylia, rozmaryn, tymianek, pietruszka lub oregano) i posypane tartym parmezanem.