Tiramisu jest dziś bardzo lubianym i sławnym włoskim deserem, ale podobne przepisy są znane od czasów renesansu i pochodzą ze Sieny, Wenecji i Florencji. Nazwę "tiramisu" wywodzi się od "tirami su" co oznacza "ocknij się", ale też "poderwij mnie". Do przyrządzenia deseru jest niezbędny twarogowy ser mascarpone, który miesza się z ubitymi jajkami i cukrem. Przygotowaną masę układa się na przemian z biszkoptami namoczonymi w kawie z dodatkiem amaretto, a całość posypuje kakao. Tiramisu zniewala smakiem, ale za sprawą tłustego mascarpone jest jednym z najbardziej kalorycznych deserów.
Kolejny deser - profitterol - jest uznawany za francuski, ale wymyślił go włoski kucharz pracujący na francuskim dworze. Są to malutkie parzone ciasteczka pełnione różnego rodzaju kremami (przypominające ptysie) najczęściej podawane z czekoladą.
Crostata jest kruchym ciastem często nadziewanym marmoladą (wiśniową, morelową, brzoskwiniową) i posypanym świeżymi owocami.
Włoskie lody są znane na całym świecie. Wielu turystów odwiedza Włochy, by ich spróbować. Oryginalne, kremowe lody są produkowane ze śmietany i świeżych owoców. Są nakładane specjalnymi łopatkami. Do najbardziej popularnych smaków należą: truskawkowy, karmelowy, cytronowy, czekoladowy, tiramisu, orzechowy, pistacjowy, bananowy i kokosowy.