Korzystając z naszej strony, akceptujesz pliki cookies zgodnie z rozporządzeniem o Polityka ochrony prywatności

Ustawienia Akceptuję

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Włoskie makarony

Włoska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych i zarazem najpopularniejszych na całym świecie. Podstawą większości dań jest makaron, którego Włosi znają ponad 400 rodzajów.   

Wszystkie makarony są nazywane pasta, a świeże i najlepsze - pasta fresca. Produkuje się je z semoliny (grubej mąki otrzymywanej z odmiany twardej pszenicy) i wody, czasami dodawane są też jajka.

  

U nas najbardziej popularny jest makaron typu spaghetti, ale dobre są również długie, płaskie wstążki - tagliatelle, linguine lub fettuccine. Z krótkich najbardziej znany jest makaron penne (krótkie rurki), penne rigate, farfalle (kokardki) i fusilli (świderki). Należy też pamiętać o nadziewanym makaronie: ravioli lub tortellini, najczęściej pełnionym ricottą i szpinakiem.

 

Makaron podaje się we Włoszech jako główne danie, rzadko jako przekąskę. Gotuje się go al dente i serwuje z różnymi sosami na pomidorowej lub śmietanowej bazie przyprawionymi świeżymi ziołami (bazylia, rozmaryn, tymianek, pietruszka, oregano) i posypanymi tartym parmezanem. 

Aktualne TOP oferty

Najlepsze oferty na tanie wakacje dla Ciebie.

Co nowego na blogu

Śledź nasz FB, znajdziesz tam najnowsze informacje z Włoch i wskazówki na wakacje