Jako, że Włochy są jednym z najstarszych krajów (miejsc), w których uprawia się winorośla, dzięki długiej tradycji i korzystnym warunkom klimatycznym, są również największym producentem wina na świecie. Aby pomóc w procesie selekcji, stosuje się klasyfikację, która dzieli wino na 4 kategorie w zależności od jakości.
VDT - Vino Di Tavola
Wina stołowe przeznaczone do picia na co dzień, do codziennej konsumpcji.
IGT - Indicazione Geografica Tipica
Wina regionalne lub obszarowe o kontrolowanym pochodzeniu.
DOC - Denominazione di Origine Controllata
Wina kontrolowane pod względem pochodzenia, wydajności, okresu dojrzewania, technologii przetwarzania itp, zalicza się tu około 500 win włoskich.
DOCG - Denominazione di Origine ControllataGarantita
Najlepsze wina, mniej niż 80 win najwyższej jakości uzyskuje to oznaczenie.

Warto dodać, że wino jest jak włoska kuchnia. Nie da się ich ujednolicić. Wszystkie z włoskich regionów oferują zupełnie inne wina. Dzięki temu powstał niezwykle zróżnicowany rynek zarówno pod względem smaku, jak i produkcji.
Więcej informacji na temat włoskich win można znaleźć np. tutaj.