Tropea to miasto liczące około 6000 mieszkańców na wybrzeżu Morza Tyrreńskiego w południowo-włoskiej prowincji Kalabria. Według legendy zostało założone przez Herkulesa, który odpoczywał tu po wykonaniu swoich dwunastu misji. W rzeczywistości jednak miasto jest zamieszkane od 1000 roku p.n.e.. W VIII wieku n.e. założono tu biskupstwo, które dopiero w XVI i XVII wieku zaczęło przeżywać swój rozkwit.
Historyczne i kulturowe skarby
W Tropei znajduje się kilka zabytków, z których najważniejszym jest katedra w Tropei (Cattedrale di Maria Santissima di Romagna). Ta normańska katedra pochodzi z XII wieku. Wewnątrz katedry można podziwiać wspaniałe freski i dzieła sztuki.
Innym zapierającym dech w piersiach miejscem w Tropei jest Sanktuarium Santa Maria dell'Isola, położone na skale nad morzem. Ten benedyktyński klasztor, który został zbudowany w średniowieczu, oferuje spektakularne widoki na morze i miasto. Jest to idealne miejsce na romantyczny spacer o zachodzie słońca.
Plaże i naturalne piękno
Tropea oferuje prawie 4 kilometry białych i piaszczystych plaż. Według Sundey Times plaża w Tropei jest jedną z 20 najlepszych w Europie.
Plaża Rotonda jest jedną z najpiękniejszych lokalnych plaż. Jej biały piasek i krystalicznie czysta woda przyciągają turystów z całego świata. Plaża jest dobrze wyposażona i oferuje idealne warunki do pływania i relaksu.
Inną piękną plażą w Tropei jest plaża Michelino, położona w pobliżu centrum miasta. Jest ona otoczona skalistymi klifami i jest doskonałym miejscem do nurkowania z rurką i odkrywania podwodnego życia.
Interesujące są również zamknięte jaskinie ("Grotta azzura") i wąskie zatoczki.
Tropea znajduje się obok Palmanova lub San Leo v Najpiękniejsze włoskie wioski. Przekonaj się sam! W kwietniu i wrześniu z punktów widokowych miasta można obserwować, jak słońce znika w kraterze wulkanu Stromboli.
Lokalna kuchnia
Kuchnia kalabryjska słynie z pikantnych smaków, a Tropea nie jest wyjątkiem. Do lokalnych specjałów należy 'nduja, pikantna pasta salami z wieprzowiny z papryczkami chili, którą można delektować się na chlebie lub jako część dań z makaronu.
Inną popularną specjalnością jest cipolla rossa di Tropea, słodka czerwona i bardzo smaczna cebula, która jest często używana w sałatkach i innych potrawach. Cebula Tropea posiada certyfikat IGP i jest popularna w całych Włoszech.
Równie popularny jest Vecchio Amaro del Capo, likier ziołowy, który jest wynikiem starannego połączenia ponad 29 różnych ziół, kwiatów, owoców i przypraw, z których wiele rośnie w Kalabrii. Główne składniki to pomarańcze, lukrecja, mandarynki, rumianek.
Dzięki swojemu położeniu nad morzem, Tropea oferuje również oczywiście doskonałe owoce morza. Lokalne restauracje oferują szeroki wybór świeżych ryb, skorupiaków i innych specjałów z owoców morza. Koniecznie spróbuj dań takich jak pesce spada (miecznik) i kalmary (mątwy).
Czy wiesz, że?
- Mieszkańcy Tropei (Trupiani) mają swój własny dialekt, który jest bardzo trudny do zrozumienia
- Tropea jest również idealną bazą wypadową dla wycieczek łodzią na Wyspy Liparyjskie. Ta grupa wysp wulkanicznych oferuje piękne plaże, gorące źródła i fascynujące naturalne krajobrazy. Jednodniowa wycieczka na te wyspy to niezapomniane przeżycie