Korzystając z naszej strony, akceptujesz pliki cookies zgodnie z rozporządzeniem o Polityka ochrony prywatności

Ustawienia Akceptuję

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Odkryj z nami Sesto al Reghena

Dziedziniec opactwa Santa Maria in Silvis w Sesto al Reghena z fundamentami pierwotnego starożytnego kościoła z trzema absydami

Sesto al Reghena to małe miasteczko w prowincji Pordenone, którego nazwa pochodzi z czasów rzymskich. Sesto pochodzi od sześciu rzymskich mil, które oddzielały miasto od głównego rzymskiego miasta Concordia Sagittaria. Reghena to nazwa rzeki, która przepływa przez miasto.

 

Podobnie jak Palmanova, Sesto al Reghena jest jednym z "I Borghi più belli d'Italia" (najpiękniejszych wiosek we Włoszech). Jest zdecydowanie warte odwiedzenia, jeśli znudzi Ci się leżenie na plażach Bibione, Caorle lub Lignano Sabbiadoro. Z tych kurortów jest to wygodna przejażdżka trwająca mniej niż trzy kwadranse.

Opactwo Santa Maria in Sylvis

Sesto al Reghena kojarzy się ze wspaniałym benedyktyńskim opactwem Santa Maria in Sylvis z VII wieku, wokół którego rozrosła się miejscowość.

 

Opactwo zostało zdewastowane w 889 roku i odbudowane jako forteca, więc wygląda jak średniowieczny zamek. Z pierwotnego opactwa zachowała się wieża wejściowa, bazylika, rezydencja opata (dzisiejszy ratusz), biuro opactwa i prezbiterium.

 

Bazylika, zbudowana w stylu romańsko-bizantyjskim, ozdobiona jest cyklem fresków z XIV-XV wieku. Przedstawiają one bardzo rzadkie "Lignum Vitae" - "Drzewo Życia", którego są tylko trzy przykłady w całym regionie. Znajdują się tu również opowieści o świętym Benedykcie.

Ale w krypcie opactwa można zobaczyć także inne rzadkie artefakty. Na przykład urnę świętej Anastazji, czczonej świętej i męczennicy, która znajduje się w marmurowym bloku wyrzeźbionym z wizerunkami z okresu lombardzkiego (8. krypta prawdopodobnie służyła kiedyś jako marmurowa ambona.

 

Na terenie opactwa znajduje się również małe lapidarium (miejsce, w którym przechowywane są kamienne przedmioty, takie jak posągi, nagrobki, itp. kamienne przedmioty, takie jak posągi, nagrobki, sarkofagi, pomniki, krzyże, kamienne części budynków).

Sesto al Reghena - Piazza castello - fasada Santa Maria w opactwie Silvis

Opactwo Santa Maria in Silvis - fresk z XV wieku przedstawiający Archanioła Gabriela

Torre dell'Orologio

Wieża zegarowa jest jednym z symboli miasta. Wieża pochodzi z XIV wieku i jest częścią starożytnych fortyfikacji. Jej zegar był niegdyś ważnym punktem orientacyjnym dla mieszkańców.

Ponte Romano

Ten rzymski most nad rzeką Reghena jest doskonałym przykładem starożytnej inżynierii. Służył jako ważne połączenie na szlakach handlowych. Do dziś jest w dobrym stanie i zapewnia fascynujący wgląd w historię.

 

Aby w pełni doświadczyć historycznego znaczenia i piękna Seto al Reghena, zalecamy wycieczkę z przewodnikiem. Lokalni przewodnicy posiadają dogłębną wiedzę na temat historii i kultury miasta i mogą dostarczyć ciekawych informacji i opowieści.

Lokalna kuchnia i specjały

Sesto al Reghena oferuje autentyczną kuchnię regionalną, która obejmuje polentę i różne rodzaje makaronów i mięs, a także lokalne specjały, takie jak frico. Frico to tradycyjne danie pochodzące z prowincji Udine, ale jest również bardzo popularne w Sesto al Reghena. Frico to w rzeczywistości smażony ser, często łączony z innymi składnikami, takimi jak ziemniaki, cebula lub jabłka. Istnieją dwie główne odmiany frico:

  • Frico friabile - ta chrupiąca wersja jest przygotowywana z samego sera, który jest smażony, aż stanie się cienki i chrupiący. Jest często podawany jako przystawka lub jako część aperitifu.
  • Frico morbido - delikatniejsza wersja zawiera połączenie sera z ziemniakami i czasami cebulą. Rezultatem jest miękka i bogata mieszanka, która może służyć jako danie główne lub dodatek.

Frico friabile po lewej stronie, frico morbido po prawej

Ciastka bussolai, tradycyjne przysmaki regionu Veneto

Inną lokalną tradycyjną specjalnością są herbatniki "bussolà". Są one przygotowywane z dużą ilością masła i jajek, a przepis na ich pieczenie jest zwykle przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mówi się, że ojciec chrzestny dał je kiedyś swojemu chrześniakowi jako dobrą wróżbę.

Są idealne na obfite śniadanie, ale także do kieliszka wina.

Polecamy również spróbować lokalnych win, które są bardzo wysokiej jakości dzięki idealnym warunkom klimatycznym.

Aktualne najlepsze oferty i okazje

Atrakcyjne i przystępne cenowo oferty wakacyjne, które Cię zachwycą.

Co nowego na blogu

Śledź nas na Facebooku i odkrywaj najnowsze informacje z Włoch oraz cenne porady na wakacje.