W naszym kraju spożycie owoców morza wciąż nie jest powszechne. Choć frutti di mare są bardzo smaczne i zdrowe, to jednak łatwo się psują i muszą być przechowywane w stanie świeżym.
Ryby są najczęściej grillowane, smażone lub pieczone z ziołami i cytryną w oliwie z oliwek, podczas gdy inne owoce morza (małże, raki, krewetki, kraby, homary, langusty, mątwy) są gotowane szybko, aby zachować smak i delikatność.
Łosoś (salmone), tuńczyk (tonno), dorsz (merluzzo), makrela (sgombro), gładzica (sogliola), płaszczka, dorada i morlesz to najczęściej spotykaneowoce morza na włoskim stole. okoń morski i żabnica (coda di rospo), dorada (dorata), a także mniejsze ryby, takie jak sardele (asciughe) - często podawane na pizzy, śledź (aringa) i sardynki (sardina).
Małe ryby, mniejsze i większe skorupiaki i mięczaki są zbiorczo znane jako owoce morza i stanowią ważną część włoskiej gastronomii. Chociaż istnieje ich ogromna różnorodność, najczęściej przygotowuje się kilka najpopularniejszych rodzajów:
- Krewetki (gamberi, gamberetti) - prawdopodobnie najbardziej popularne ze wszystkich, mają doskonały smak i zawierają białka, minerały i tylko minimalną ilość tłuszczu. Można je dodawać do makaronu lub risotto, smażyć lub grillować, są dobre w sałatkach lub koktajlach.
- Homaryi langusty (astice, gambero) - ich białe mięso jest uważane za przysmak na całym świecie, przygotowywane poprzez grillowanie, gotowanie lub pieczenie z masłem i szalotką.
Kraby (granchio) - mają delikatne dietetyczne mięso, najczęściej podawane gotowane.
- Ośmiornice, mątwy, kalmary (polpo, seppia, calamari) - dodawane do sałatek, makaronów i risotto, mogą być gotowane, gotowane na parze, smażone i grillowane. Mięso jest dietetyczne, ale nieco twardsze, więc jego przygotowanie zajmuje więcej czasu. Kalmary są często panierowane i smażone, małe kalmary są pyszne marynowane, a atrament sepii (nero di seppia) może być również używany do barwienia makaronu przez kilka tygodni w sezonie.
- Małże (conchiglia) - ten bardzo zróżnicowany gatunek przybiera wiele różnych form. We Włoszech bardzo popularne są małże (cozze), grillowane lub gotowane na parze w winie z ziołami i warzywami; świeże są zawsze otwarte po ugotowaniu. Małże św. Jakuba (capesante) lub przegrzebki mają typowy kształt muszli i są doskonałe same lub w mieszankach. Małe przegrzebki dodawane do mieszanek i makaronów nazywane są przegrzebkami sercowatymi (vongole).
Sałatka warzywna jest często podawana jako dodatek do ryb i owoców morza, a także frytek lub tradycyjnej polenty w restauracjach. Polenta to prażona mąka kukurydziana pokrojona w plastry, może być biała lub kremowo-żółta - wygląda trochę jak nasz kawałek pieroga. trochę jak nasz kawałek pieroga, ale smak jest zupełnie inny i niektórzy ludzie uznają go za raczej mdły. Kiedyś było to typowe danie biednych rybaków i chłopów, ale obecnie serwowane jest również w ekskluzywnych restauracjach.