W gastronomii termin owoce morza odnosi się zasadniczo do grupy żywności pochodzenia zwierzęcego, która pochodzi od bezkręgowców wodnych, tj. innych niż ryby. Metoda ich połowu, która różni się od konwencjonalnego rybołówstwa, jest znacznie bardziej podobna do zbioru. Do tej kategorii należą w szczególności dwie duże rodziny: mięczaki i skorupiaki. Jednak nie tylko gastronomicznie, szkarłupnie również należą do tej kategorii.
Mięczaki
Mięczaki są zwykle definiowane jako wszystkie osobniki, które naturalnie nie mają szkieletu, ale są zamknięte w klasycznej muszli z dwiema skorupkami. Są to głównie zwierzęta morskie, chociaż niektóre gatunki skolonizowały również wody słodkie.
Mięczaki obejmują małże, małże, przegrzebki, ostrygi, trufle itp. Ostrygi są również intensywnie hodowane we Włoszech. Na przykład ostrygi z Caorle są wysoko cenione i porównywane do ostryg francuskich. Idealnym miejscem do ich porównania jest restauracja Eden w Ottava Presa.
Głowonogi
Do mięczaków zaliczają się także tzw. głowonogi, czyli owoce morza posiadające macki (ośmiornice, kałamarnice i mątwy). Polecamy spróbować ich w restauracji lub nawet na stoisku jako fritto misto, lekko posolone z odrobiną cytryny.
Tartuffi
We Francji nazywane są fiołkami, podczas gdy we włoskich restauracjach można je znaleźć w menu jako "cytryny morskie" (mają naprawdę kwaśny smak). W Apulii, która przejęła wiele z Francji, nazywa się je tartuffi (trufle). Te owoce morza żyją na piaszczystym lub skalistym dnie morskim, wyglądając z zewnątrz jak kawałki kamienia. Żyją w koloniach, niektóre mogą być bardzo liczne. Ale co najważniejsze, są jednym z wielkich symboli znanej i popularnej koncepcji zwanej crudo di mare we Włoszech.
Szkarłupnie (jeżowce)
Jeżowce są spożywane głównie ze względu na ich gruczoły, które są często spożywane na surowo lub wykorzystywane do przygotowywania wielu potraw, takich jak spaghetti z jeżowcami. Jeżowce są również jednym ze specjałów, których nie znajdziesz w każdej restauracji.
Skorupiaki
Homary, krewetki, langusty i kraby należą do skorupiaków. Na pewno słyszałeś gdzieś nazwę Gambero rosso - oprócz tego, że jest to znany przewodnik dla smakoszy, jest to również rodzaj bardzo smacznej czerwonej krewetki, która może dorastać do 20 cm.