Bolonia, stolica regionu Emilia-Romania, jest znana na całym świecie ze swoich arkad, średniowiecznych placów, wież Torre degli Asinelli i Garisenda oraz innych zabytków. Ale każdy, kto nie spróbował tutejszych tortellini, jest tak dobry, jak nieobecny.
W Bolonii serwuje się wiele tradycyjnych potraw: od cotoletta Bolognese (plaster cielęciny z szynką parmeńską i Parmigiano-Reggiano) przez torta di riso (tradycyjny włoski placek ryżowy ) po słynny makaron jajeczny . ryżowe) po słynny makaron jajeczny, czy to tagliatelle al ragù, czy tortellini w brodo. Tortellini zawsze były uważane za danie czysto bolońskie. Niewiele osób wie, że Bolonia i Modena wciąż spierają się o ich pochodzenie.
Tortellini
To, co dziś nazywamy tortellini (nazwa prawdopodobnie pochodzi od zdrobnienia słowa tortello, które z kolei wywodzi się od włoskiego torta), jest najprawdopodobniej spadkobiercą długiej tradycji.najprawdopodobniej spadkobiercą długiej linii idiomów, które powstały w biedniejszych i bardziej zaludnionych klasach społecznych.
Tortellini to nadziewany makaron w kształcie pierścienia. Oryginalny przepis wykorzystuje świeży żółty makaron, który jest wytwarzany z jednego jajka na 100 g mąki i starannie rozwałkowywany ręcznie. Nadzienie zawiera polędwiczkę wieprzową, prosciutto, mortadelę bolońską, Parmigiano Reggiano, jajko i gałkę muszkatołową. Wszystko podawane oczywiście z bulionem mięsnym.
A jak powstały tortellini? Legenda głosi, że piękna Marchesina po długiej podróży przyszła spędzić noc w gospodzie w Castelfranco Emilia, która była wówczas częścią Bolonii. Karczmarz, oczarowany jej urodą, zajrzał do pokoju przez dziurkę od klucza. Zainspirowany, stworzył tortellino, które przypominało pępek szlachcianki.
Jedną z ważnych dat dla tortellini jest jednak rok 1904, kiedy to bracia Bartani z Emilii-Romanii zaprezentowali je na targach w Los Angeles: od tego momentu tortellini stały się znane na całym świecie.