Podaje się je po prostu gotowane z masłem lub majonezem, pieczone lub grillowane, w sałatce makaronowej, nadziewane tuńczykiem lub mieszanką warzyw. tuńczykiem lub mieszanką warzyw, popularne są również gotowe sterylizowane puszki, które można wykorzystać natychmiast bez dalszej pracy.

Kruche "serce" ukryte w dużym pąku pod twardymi płatkami, które należy ostrożnie usunąć, a niejadalne włoski ze środka nadal wyrywać. Oczyszczone serca należy umieścić w wodzie z cytryną przed gotowaniem lub pieczeniem, aby wcześniej nie ściemniaływskazana jest również praca w gumowych rękawiczkach (karczochy dość mocno brudzą palce).

Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś karczochów, spróbuj ich najlepiej we Włoszech (gdzieś, gdzie naprawdę wiedzą, jak je przygotować) - grillowanych lub pieczonych, a nawet po prostu na pizzy.