Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności.

Ustawienia Akceptuj wszystkie

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Czy znasz karczochy (po włosku carciofi)? To warzywo może na pierwszy rzut oka wyglądać jak duży oset, ale koneserzy uważają je za wielki przysmak, a ostatnio zostało nawet opisane jako tak zwana superżywność.

Podaje się je po prostu gotowane z masłem lub majonezem, pieczone lub grillowane, w sałatce makaronowej, nadziewane tuńczykiem lub mieszanką warzyw. tuńczykiem lub mieszanką warzyw, popularne są również gotowe sterylizowane puszki, które można wykorzystać natychmiast bez dalszej pracy.

Artyčok alla Romana, grilované květy artyčoku s olivovým olejem, citronem, česnekem, mátou a kořením

Karczochy

Kruche "serce" ukryte w dużym pąku pod twardymi płatkami, które należy ostrożnie usunąć, a niejadalne włoski ze środka nadal wyrywać. Oczyszczone serca należy umieścić w wodzie z cytryną przed gotowaniem lub pieczeniem, aby wcześniej nie ściemniaływskazana jest również praca w gumowych rękawiczkach (karczochy dość mocno brudzą palce).

 Italské smažené půlky artyčoku s plátky citronu

Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś karczochów, spróbuj ich najlepiej we Włoszech (gdzieś, gdzie naprawdę wiedzą, jak je przygotować) - grillowanych lub pieczonych, a nawet po prostu na pizzy.