Podaje się je po prostu gotowane z masłem lub majonezem, pieczone lub grillowane, w sałatce makaronowej, nadziewane tuńczykiem lub mieszanką warzyw. tuńczykiem lub mieszanką warzyw, popularne są również gotowe sterylizowane puszki, które można wykorzystać natychmiast bez dalszej pracy.
Spożywa się delikatne "serce", ukryte w dużym pąku pod twardymi płatkami, które należy ostrożnie usunąć, a niejadalne włoski ze środka nadal wyrywać. Oczyszczone serca należy pozostawić w wodzie z cytryną przed gotowaniem lub pieczeniem, aby wcześniej nie ściemniałyzaleca się również pracę w gumowych rękawiczkach (karczochy dość mocno brudzą palce).
Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś karczochów, spróbuj ich najlepiej we Włoszech (gdzieś, gdzie naprawdę wiedzą, jak je przygotować) - grillowanych lub pieczonych, a nawet po prostu na pizzy.
Jako ciekawostkę należy dodać, że karczochy zrobiły ogromną karierę w przemyśle farmaceutycznym, ponieważ zawierają cenne przeciwutleniacze.