Typowe Limoncello powinno być wytwarzane z nieprzetworzonych cytryn uprawianych w gorącym słońcu na wybrzeżu południowej Kampanii - w rejonie Sorrento, Amalfi lub na wyspie Capri. Lokalne owoce cytrusowe charakteryzują się grubą skórką i są tak dobre, że można je jeść samodzielnie.
Limoncello jest łatwe do zrobienia w domu, ale potrzebne są dojrzałe cytryny z nieobraną skórką, woda, cukier i czysty alkohol (alkohol spożywczy lub wódka). Skórkę dobrze umytych cytryn pokroić w cienkie paski - bez wewnętrznej białej części (która nadałaby likierowi gorzki smak), najlepiej obieraczką do ziemniaków. Umieścić w szklanym słoju i zalać alkoholem, około 700 ml alkoholu na 8 dużych cytryn. Szczelnie zamknąć słoik i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Po około miesiącu odcedzić likier, dodać kolejne 300 ml alkoholu i wymieszać ze schłodzonym roztworem cukru.m (zagotować 1 litr wody + 700 g cukru), przelać do szklanych butelek i pozostawić do leżakowania na co najmniej dwa tygodnie.
Limoncello to nie tylko digestif - jest ono również używane w kuchni. Świetnie nadaje się do aromatyzowania deserów, takich jak tiramisu, panna cotta lub lody, a także jest dodawane do koktajli w celu uzyskania świeżego cytrusowego akcentu.