Korzystając z naszej strony, akceptujesz pliki cookies zgodnie z rozporządzeniem o Polityka ochrony prywatności

Ustawienia Akceptuję

Gdy?
2

Osoby

  • Dorośli

    2

  • Dzieci

    0

Filtry

  • Wyżywienie

  • Typ zakwaterowania

  • Wyposażenie

  • Zajęcia

  • 0 m

    3 000 m

Włoski likier Limoncello

Limoncello to tradycyjny włoski likier, szczególnie znany ze swojej żółtej barwy i odświeżającego słodkiego smaku. Zazwyczaj serwuje się go po posiłku, jako aperitif. Powinien być podawany schłodzony, aby wyróżnił się jego cytrynowy smak i charakterystyczny aromat.

Typowe Limoncello należy przygototwywać z cytryn, które nie były poddane chemicznej obróbce. Muszą być one również uprawiane w gorącym słońcu na południowym wybrzeżu Kampani - w części Sorrento, Amalfi lub na wyspie Capri. Miejscowe cytrusy charakteryzują się grubą skórką, a dodatkowo są tak dobre, że można je jeść samodzienie.

Limoncello

Limoncello jest łatwo przygotować w domu. Potrzeba do tego dojrzałych cytryn, które nie były poddane chemicznej obróbce, wodę, cukier oraz czysty alkohol ( alkohol spożywczy, lub ewentualnie wódkę). Skórkę z dobrze umytych cytryn należy pokroić w cienkie paski - bez wewnętrznej części ( ta by nadała likierowi gorzki smak). Najlepiej jest użyć do tego skrobaczki do ziemniaków. Następnie należy włożyć to do szklanego pojemnika i zalać alkoholem. Na 8 większych cytryn przypada około 700 ml alkoholu. Pojemnik dobrze zamknąć i schować w chłodne i ciemne miejsce. Mniej więcej po koło miesiącu odcedzić likier, a dodatkowo nalać jeszcze 300 ml alkoholu i wymieszać to ze schłodzonym roztworem z cukru ( zagotować ze sobą 1 litr wody + 700 g cukru). Przelać do szklanych butelek i z powrotem schować na dwa tygodnie, tak by doszło.

Limoncello

Aktualne najlepsze oferty i okazje

Atrakcyjne i przystępne cenowo oferty wakacyjne, które Cię zachwycą.

Co nowego na blogu

Śledź nas na Facebooku i odkrywaj najnowsze informacje z Włoch oraz cenne porady na wakacje.