Tiramisu
Tiramisu to bardzo popularny i znany tradycyjny włoski deser. Przygotowuje się go z sera mascarpone, który miesza się z ubitymi jajkami i cukrem. Biszkopty są zanurzane w mocnej kawie zmieszanej z Amaretto i przykrywanebiszkoptami, kremem, biszkoptami, ostatnią warstwę kremu posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Tiramisu jest dziś jednym z najsłynniejszych włoskich przepisów, ale historię nowoczesnej receptury można prześledzić dopiero w latach 70. XX wieku w okolicach miasta Treviso w północnych Włoszech. Podobne przepisy znane są również z czasów renesansu i pochodzą z miast Siena, Florencja i Wenecja. Słowo tiramisu pochodzi od tirami su, co tłumaczy się jako "podnieś mnie". Dzięki mascarpone deser ten jest jednym z najbardziej tłustych deserów w historii.
Profiterole
Innym słynnym włoskim deserem jest profiterole, który narodził się we Francji, ale jego ojciec jest Włochem. Ten szef kuchni był jednym z dziesięciu najlepszych włoskich szefów kuchni, którzy pracowali na francuskim dworze. Ten deser jest zrobiony z ciasta i został udomowiony na dobre nie tylko we Francji, ale także we Włoszech.
Profiteroles były pierwotnie podawane jako małe chrupiące kulki wypełnione słodkim lub pikantnym nadzieniem. Obecnie jednak najpopularniejsza jest wersja słodka - małe bochenki w cieście wypełnione kremem waniliowym lub bitą śmietaną i polane bogatą polewą czekoladową.
Crostata
Crostata to bardzo popularny włoski deser przyozdobiony Nutellą, marmoladą lub różnymi owocami. Deser ten często ma puszysty krem z żółtek jaj i jest zwieńczony świeżymi owocami.
Panna cotta
Chociaż wydaje się, że jest to deser dla wyrafinowanych smakoszy, jego korzenie sięgają włoskiej kuchni domowej, w której proste składniki są używane do stworzenia doskonałej harmonii smaków.panna cotta wywodzi się z regionu Piemont w północno-zachodnich Włoszech.
Panna cotta przygotowywana jest ze śmietanki, żelatyny i cukru pudru. Wlej śmietanę i cukier do rondla i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Namocz żelatynę w wodzie, odcedź. Następnie dodaj ją do garnka i pozwól jej całkowicie się rozpuścić. Nie gotuj śmietanki, utrzymuj ją w temperaturze około 80 stopni. Następnie wlej mieszaninę do formy i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Panna cottę można podawać skropioną karmelem.
Lody włoskie
Lody włoskie są prawdopodobnie najbardziej znane. Prawdziwe włoskie lody nie są produkowane z wody, tłuszczów roślinnych i sztucznych składników, ale ze śmietany i świeżych owoców. Mają kremowy smak i są jednym z głównych powodów ogromnego przemysłu turystycznego w tym kraju.
Lody serwowane są w różnych smakach i rozmiarach. Najpopularniejsze smaki to truskawkowy, karmelowy, cytrynowyczekolada, tiramisu, orzech laskowy, pistacja, banan lub kokos.